Výživa

 

Základní nedostatky ve výživě:

-          nadměrná konzumace tuků a jednoduchých cukrů

-          nízká konzumace zeleniny, ovoce

-          nepoměr příjem/výdej

-          klasické stravovací zvyklosti české společnosti, kult jídla

 

BÍLKOVINY

-          jsou základní stavební jednotkou svalové hmoty

-          jsou součástí vazivových struktur organické složky kostní hmoty

-          transportní funce – součást hemoglobinu, lipoproteidy buňkových membrán

 

Bílkoviny – GIT – AMK – Játra – syntéza bílkovin tělu vlastních

 

Esenciální aminokyseliny – nutno přijímat v potravě, tělo neumí samo vyrobit!!!, biologická hodnota bílkovin = poměr Es/NonEs AMK

 

1)      živočišné – vyšší biologická hodnota, vyšší obsah tuků

2)      rostlinné – nižší biologická hodnota, vhodný kombinovaný příjem jak živočišných, tak rostlinných bílkovin

-          vegetariáni musí přijímat až dvojnásobek denní doporučené dávky bílkovin!!!

 

Bílkoviny – doporučený denní příjem:

a)      děti ve vývoji: 1 – 1,5g/kg hmotnosti

b)      dospělí: 0,7 – 1g/kg

c)      dospělí sportovci: 1,5g/kg

d)     silové sporty: 1,5 – 2,2 někteří až 3g/kg!!!

 

Vegetariáni – nedostatek bílkovin ve stravě, chybí stavební látky pro svalovou hmotu

n  svalové trosky, zejména dívky, typ hypermobilní modelka

n  bolesti v zádech – chybí dostatečné aktivní stabilizátory páteře

 

Nadměrný příjem bílkovin:

-          velká zátěž GIT, tělo nevyužije!

-          Ukládání ve formě tuků

 

Suplementy:

-          vhodný doplněk pro osoby s nízkým příjmem bílkovin

-          tekuté hydrolyzáty AMK

-          suplementy s různým % obsahem bílkovin

 

Rozložení příjmu bílkovin během dne:

-          bílkoviny zařazovat až ve 2. polovině dne

-          před sportovním výkonem bílkovinná strava nevhodná!!!

-          po intenzivním silovém tréninku cca do hodiny vhodný proteinový nápoj, možno zařadit eventuelně jako druhou večeři

 

 

 

CUKRY (sacharidy, glycidy)

Jednoduché – mono + oligosacharidy tj. např. cukr řepný, ovocný, hroznový …

-          rychlé vstřebávání z GIT – rychlý vzestup hladiny glykémie v krvi – vyplavení insulinu – rychlý pokles glykémie na průměrnou hodnotu (hlad)

-          glykemický index udává stupeň kolísání glykémie po požití potraviny

 

Složené – polysacharidy = např. rýže, brambory, těstoviny, pečivo …

-          štěpení v GIT, postupné uvolňování krevního oběhu

-          po požití polysacharidů nedochází

-          nižší glykemický index

 

Cukry – funkce:

-          nepostradatelný zdroj energie pro fugování organismu a vytrvalostní sportovní výkony

-          denní doporučený příjem cukrů = cca 50% u vrcholových sportovců

-          nadbytek cukru přeměněné na tuky

 

Cukry – příjem:

-          více v 1.1P2 dne, preferenčně složené cukry

-          možno konzumovat cca 4-3 hodiny před sportovním výkonem

-          nesportovat s pocitem hladu!!!

-          Cca ½ hodiny před výkonem možno podávat sacharidový nápor

-          podávat v průběhu vytrvalostního sportovního výkonu každou 1 hodinu

-          velká vytrvalostní zátěž (maratón, triatlon,…) bez dodání tekutin a energetických zdrojů vede k hypoglykémii, rozvratu vnitřního prostředí ukončení výkonu!!!

-          Po intenzivním sportovním výkonu (kolo, běh, basket, …) dodání glycidů do 2 hodin výrazně urychluje regeneraci

 

TUKY

-          stavební materiál buněčných membrán, hormonů, zdroj energie při vytrvalostních výkonech

-          nezbytný minimální příjem 30g/den, doporučený maximální příjem 60g/den, smutná skutečnosti 90g/den!!! --- obézní populace

 

Potřeba:

-          zdroj esenciální mastných kyselin (zejména rostlinné oleje, ořechy, seménka)

-          zdroj vitamínu rozpustných v tucích (D, E)

-          zdroj energie

-          pozor na skryté tuky v jednotlivých potravinách

 

Podkožní tuk:

-          nezbytné minimální množství podkožního tuku k udržení fyziologických funkcí organismu = muži 4%, ženy 8%

-          různé způsoby měření – kaliper, impedance = odd. tělovýchovného lékařství (dr. Tománková)

-          dispoziční uložení

 

Pitný režim:

-          nezbytný příjem tekutin během dne, problém = školy, děti často dehydratované

-          hydratace před vytrvalostním výkonem = cca 30 min. před výkonem
1 dávka iso nebo hypotonického iont. Nápoje

-          hydratace během výkonu = cca a 20 minut popíjet 1 dl + dopíjet po ukončení zátěže

 

n  vhodné nápoje: vhodně ředěné iontové nápoje (Isostar, Regedrink …)

n  nevhodné nápoje při sportu: džusy, sycené vody, mléko, coca-cola

 

Vitamíny, minerály, stopové prvky:

-          při pestré stravě nevzniká jejich nedostatek!!!

-          v ČR jen problém jódu a nově vitamínu D u kojenců – „Křivice“ – nezdravá propagace po r. 89!!!

-          v zimním období dodat vitamín C v dávce 100 – 500 mg/g

 

Současné trendy ve výživě, doporučení:

-          výživa podle krevních skupin

-          dělená strava, zónová dieta

-          nepřijímat ale dogmaticky! Zdravý rozum!

-          dodržovat základní odporučení poměr jednotlivých živin, jíst chytře, pestře, občas i tzv. nezdravě

-          smířit se s genetickou dispozicí!!!

 

Nezdravé trendy:

-          top-modelky – většinou hypermobilní svalové trosky, geneticky disponované

-          pokud tyto vzory kopírují dívky s průměrnou genetickou dispozicí, může dojít k rozvoji mentální anorexie, která může končit úmrtím za metabolického rozvratu!!!

 

Chyby při dietních režimech:

-          hladovění, jednostrannost

-          nedostatek proteinů a glycidů

-          karence stopových prvků a vitamínů

-          nedostatek pohybu

---  ztráta svalové hmoty místo tuku! JOJO – syndrom

 

Rýsovací dieta:

-          specifická dieta v kulturistice  = snaha o maximální redukci podkožní tuku + zachování svalové hmoty = princip vhodné redukční diety

-          dostatek bílkovin + záchovné množství složených cukrů + minimalizace tuků + aerobní (vytrvalostní) zátěž – rotoped …

 

Triky:

-          měnit hodnotu denního energetické příjem +, - 300kcal = ošidit tělo

-          při výrazném snížení energetické příjmu  ---  nebezpečí hypoglykémie

-          ve stavu hypoglykémie nelze provozovat rychlostně-vytrvalostní sporty (tenis, squash …)

Výživa sportovce:

-          energeticky náročný sportovní trénink vyžaduje dostatečný příjem glycidy po výkonu

 

Výživové suplementy:

-          sacharidové koncentráty (geinery) = vysoký obsah glycidů, zdroje energie

-          proteinové koncentráty, tekuté aminy – doplňkové zdroje bílkovin, neředit v mléce!

-          Spalovače tuků – vyšší nabídka tuků do metabolického cyklu, zvyšují vytrvalostní výkon (carnitin)

-          Iontové nápoje

 

Výživové suplementy – nebezpečí:

-          pozor na obsah zakázaných látek z hlediska dopingu!!!

-          Zejména efedrin, nadměrné množství kofeinu

-          Pozor, vedlejší účinky – CREATIN!

Použití při redukční dietě:

-          Vhodný nízkokalorický doplněk stravy

 

Můj osobní názor na CREATIN: S cratinem je to diskutabilní, v dnešní době již existují velmi kvalitní preparáty CREATINU, které nemají vedlejší účinky. Ale investice se pohybuje v řádově tisících korunách. Jasny, pokud budete kupovat levné "shity" z Asie, tak si jen zničíte zdraví.

Diskusní téma: Výživa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek